Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Petrás János a Vasihazafi .hu-n

Petrás János, a Kárpátia együttes frontembere és énekese két év után megszólalt. Az interjú után még sokat beszélgettünk vele, sajnos a felvevőt akkor már nem kapcsoltam be. Beszélt a véletlenek furcsa egybeeséséről, kedvenc költőiről, Lovasi Andrásról és az előttünk álló közös feladatokról.

 

Meglepett a Regnum Marianum, hogy szimfonikus zenekar feldolgozott Kárpátia számokat?

 

Petrás János: Nem csak hogy meglepett, hanem amikor átküldték az első számokat, nem tudok másként fogalmazni, fülig ért a szám. Azt, hogy átdolgoznak ilyen formában Kárpátia dalokat, eszembe sem jutott volna.

 

Nekem nagyon tetszett, hirtelen nem is tudom megmondani, volt-e ilyen próbálkozás Magyarországon. Talán a Honfoglaláshoz tudnám hasonlítani.

 

PJ: Lényeges különbség, hogy ők saját maguk is zenélnek rajta.

 

Jelen voltatok a felvételeknél?

 

PJ: Egyetlen akusztikus téma volt benne, amit kézenfekvő, hogy Levente játszott fel.

 ...fülig ért a szám.

Titeket nem lehet azzal vádolni, hogy különböző politikai irányzatoknak csapnátok a szelet, mégis erről az albumról az egyik dal a választási kampányban az egyik párt reklámfilmjének aláfestő zenéje volt, a Neveket akarok hallani! című szám feldolgozása. A tudomásoddal és a beleegyezéseddel történt ez?

 

PJ: A kérdésnek azért annyira nincs jelentősége. Wittner Mária meg a Fideszben országgyűlési képviselő, ő monológot mond ebben a számban, igaz, az eredetiben. Ezen kívül számtalan helyen használják fel a Kárpátia dalokat. Ezek – miután mi megírtuk – saját életre kelnek. Ki mit hall bennük, ki mit érez velük kapcsolatban ez teljesen eltérő. Mi azért csináltuk, hogy oda adjuk mindenkinek.

 

Elég nagy megtiszteltetés, ha egy zenekarnak, vagy éppen egy szerzőnek szimfonikus formában feldolgozzák a dalait.

 

PJ: Ráadásul ezen Pitti Katalin világhírű opera énekesnő is részt vett.

 

A számok kiválasztásába volt beleszólásod?

 

PJ: Sokkal több dal került szóba, én voltam az, aki javasolta, hogy szorítsuk be keretek közé.

 

Így is elég hosszú album lett. Jöjjön egy húzósabb kérdés. A Vadász című szám, pontosabban a szövege, idézem: „Ha kell, még ezerszer, úgy mondom el, van még vadász és nem adja fel! Ha kell, még ezerszer, úgy mondom el, hogy mindenki hallja: Nem adja fel!” Nekem egyértelműen a cigány gyilkosságokra hajaz a szövege. Nekem áthallásom van a szöveggel kapcsolatban.

 

PJ: A dal szövege előbb megvolt. Többször kerültünk olyan helyzetbe, mintha előre tudtunk volna az eseményekről, de ez a véletlenek összejátszása. A dal szövegét egy Mécs László vers ihlette. Ő a két világháború közötti időszak leghíresebb katolikus pap költője volt, a kommunisták nem kedvelték, élt az USA-ban is, rengeteg verset olvasok amúgy.

 

Ki, vagy kik a kedvenc költőid jelen pillanatban?

 

PJ: Rengeteg van, de jelenleg Palányi Lajos. Szóval ha visszagondolunk 2006-ban az „Oly időket élünk, hogy elég egy szikra…” és következtek az őszi események, vagy a Neveket akarok hallani! - „Gyilkos és áruló, szent földben nem nyughat!” és visszatapsolták Kádárt.


...és visszatapsolták Kádárt.

Igen, emlékszem, a 2006-os Sitkei koncertet a Szárnyaszegett árva madárral kezdtétek. Hát arról meg végképp nem tehettek valóban, hogy önálló életre kelt a legenda és a kommunizmus kísértete járta be Budapestet (sajnos azóta Halastót is – a szerk.).

 

PJ: A Vadász egy önvédelmi rendszerről szól. Akkoriban a rendőröket a cigányok védelmére vezényelték ki, a magyarok meg csinálhattak a saját védelmükkel, amit akartak.

 

Nem fogod vissza magad.

 

PJ: Vannak ennél durvább szövegeim is a YouTube-on.

 

Én a II. MÖM táborban hallgattam végig a számok közötti monológokat, volt Hofi Géza ellopott síremléke, buzi felvonulás vicces és ironikus formában. Kicsit más jellegű kérdés, mennyire vallásos Petrás János?

 

PJ: Meri vallani, hogy igen. Római katolikus vagyok, de az Isten hitem nem feltétlenül egyházfüggő. Van az isten, a hit és az egyház, külön tudom választani, de úgy gondolom, vallásos vagyok.


Úgy gondolom, vallásos vagyok.

Elég régen, talán két éve adtál utoljára interjút. Mi ennek az oka?

 

PJ: Ez egy érdekes dolog. A Kárpátia zenekar egy olyan helyzetben van, kézenfekvő, hogy a baloldali média elhallgat minket, amiről nem beszélünk, az nincs. De a jobboldali média is elhallgat minket, tehát mondhatom, hogy kétfelé hugyozunk széllel szemben.  Ettől függetlenül csináljuk a saját dolgunkat. Aki közelebbről ismer minket, az tudja, hogy kiket támogatunk, milyen célok megvalósulását segítjük.

 

Nevesítenél párat?

 

PJ: Nem szeretném erre kiélezni az interjút, de ha ragaszkodsz hozzá, fellépünk emlékműavatásokon, anyagi vagy egészségben megrendült embereknek gyűjtünk, most éppen a Kárpát-medencei Összmagyar labdarugó bajnokságot támogattuk.

 ...gratuláltam neki a díjhoz és megköszöntem az ingyen reklámot.

Na akkor egy kicsit gonoszkodjunk. Lovasi a Kispálból egyik interjúban azt mondta, hogy nem érdemes alkotni, mert mostanában az a trend, hogy nemzeti rock zenekarok sportcsarnokokat töltenek meg. Feltehetőleg rátok gondolt.

 

PJ: Ezt később nevesítette is. Mikor megkapta a Kossuth-díjat, meghívták, talán az Info-rádióba és ott is rólunk beszélt. Felhívtam telefonon, udvariasan gratuláltam neki a díjhoz és megköszöntem az ingyen reklámot. Teljesen normális volt, azt mondta, hogy őt egy elég liberális fazonnak tartják, de ami itt a zeneiparban megy az szerinte is unfair és unkorrekt.

 

A nemzeti rock megerősödéséhez jelentősen hozzájárult, hogy felemelte a hangját a rendszer törvénytelenségei és működése, tulajdonképpen a rendszer ellen. Most, hogy egy jelentős változáson vagyunk túl és eltakarodtak végre, mi a Kárpátia útja?

 

PJ: Ezt többen is megkérdezték már tőlem. A fő mondanivaló az egységes Magyarország. Erősen hangoztatott revíziós törekvés. Eddig még nem hallottam, hogy egyetlen falut is visszacsatoltak volna. A Parlamentben ülő politikusaink 20 éves adósságot törlesztettek a kettős állampolgársággal. Ezt és a Trianon emléknapot azoknak az embereknek a hangja kényszerítette ki, akik az utcákon tüntettek, akik kitették a kocsijukra a Nagy Magyarországos matricát, vagy akik ilyen gondolkodásra nevelték a gyermeküket. Ez nem ajándék, ki lett kényszerítve.

 


Azért még nincs itt a Kánaán.

Az első lépés?

 

PJ: Igen, eljutottunk innen idáig. Azért még nincs itt a Kánaán. Ha minden magyarban tombolna az egészséges, hazafias érzelem, ha magyar boltokban magyar áru lenne, ha a magyar földön magyar termelés folyna, ha minden úgy működne, mint egy álom államban, akkor is szükség van erre. Nézd meg Horvátországot, ahol valóban jól működnek a dolgok, ott meg van határozva a horvát zene aránya a rádióban. Wass Albert Kard és kasza című regényében van ez világosan lefektetve, ha valamiben eltunyulunk, pont ugyanoda jutunk vissza. Miért nem volt benn Vona a kettős állampolgárság szavazáson? Miért nem szavazták meg a kommunizmus bűneit semmissé tevők elleni törvényt?

 

Arra hivatkoztak, hogy szájkosár törvényt nem szavaznak meg.

 

PJ: Oké, most hoznak egy ilyent, holnap a következő törvényt, aztán a következőt, így elvész az eredeti szándék, ellehetetlenítik. Rá kell vezetni, hogy ez így miért nem jó. Miért nem? Azért. Mert? Csak. Egy törvény akkor ér valamit, ha be lehet tartani, anélkül szöveghalmaz, kirakattörvény.

 

Ez elég éles kritika volt. Jöjjön a záró kérdés, milyen zenét hallgatsz?

 

PJ: Az első számú kedvenc természetesen a Motörhead, de a Queen zenéjét is korszakalkotónak tartom. További kedvenceim a ’80-as évek punk zenekarai, többek között a Kretens. Az ő gitárosuk volt a nagyon tehetséges Hrutka Róbert, örülök, hogy olyan szép karriert futott be. Érdekes, hogy koncertjeink gyakori látogatója Vigi az Aurórából.

 

 

A jó öreg Vigi, a legutolsó albumon korrekt jobbos gondolatok találhatók, gondolom szegény punkok hogy tépik a tarajukat. Köszönjük az interjút