Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Petrás János, a Kárpátia mindenese - Interjú

2008.09.09
| 2008. szeptember 9. | Fekete Attila
 

A Kárpátia koncertek látogatottsága már két éve magasan felette áll minden hazai zenei produkciónak. Szeptember 13-án a Sopron melletti Harkán a sportpályán megrendezésre kerülő Rongyos Gárda Emléknap fő attrakciójaként lépnek fel. Ebből az alkalomból kérdeztük a zenekar énekes basszusgitárosát, szöveg íróját és zeneszerzőjét, egyszóval az együttes mindenesét, Petrás Jánost.

 
 
 
Petrás János, a Kárpátia mindenese - Interjú
 

A közelmúltban vettem egy Kárpátia turné pólót. A hátán száznál is több koncert helyszín és dátum szerepel. János, hogy lehet ezt bírni, és összeegyeztetni a civil elfoglaltságaitokkal és a családjaitokkal?
A Kárpátia zenekar megalakulása óta folyamatosan úton van a Kárpát-medencében. A civil munkánkat úgy alakítottuk, hogy ez lehetővé tegye akár hétköznapi koncertek vállalását is. Van munkánk és van hivatásunk: hétköznap munka, hétvégén hivatás.
 
Hozzá lehet e szokni, hogy a honi média szinte ügyet sem vet rátok, vagy ha igen akkor nem a zenekar értékeit domborítják, miközben mondjuk Horvátországban a legnagyobb elismertségnek örvendenek a nemzeti érzéseket közvetítő és erősítő zenei produkciók előadók?
Nem fáj nekünk az, hogy abba a mátrixba, amit a magyar média képvisel, nem férünk bele mi sem, mint ahogy sokan mások sem, akik a nemzet megtartását, újraépítését vállalták fel. Egyszer talán nálunk is eljön az az idilli állapot, mint a horvátoknál, tehát hogy a kultúra, illetve az ipar bármilyen területén a saját nemzettársaikat részesítik előnyben. Ők ezt fegyverrel harcolták ki; hogy nekünk mit hoz a holnap, azt a Jóisten tudja.

Látsz-e valami változást az elmúl időszakban, hogy közönségsikereitek révén a média is pozitív irányból közelítene a Kárpátiához?
Nem a médiának zenélünk, hanem az embereknek.


 

 Kárpátia

Kárpátia:"Nem a médiának zenélünk, hanem az embereknek." /Petrás János/
 

 
A napokban jelent meg az együttesed legújabb albuma Idők Szava címmel. A művészeti produktumok másolásának a letöltések korában élünk, ezért minden mérőszám viszonylagosan nyújt csak képet, de azért biztos van egy darabszám, amely elérése esetén már elégedettek lehettek. Elárulnád, hogy hogy fogynak a Kárpátia albumok?
A Kárpátia albumok folyamatos, kiegyensúlyozott fogyást mutatnak. Mint tudjuk, az embereknek komoly terhet okoz a mindennapi életszükségleteik kielégítése is, és nem igazán van pénz a kultúra, sport, zenei "táplálék" fogyasztására de mi nem panaszkodhatunk. A folyamatos fogyásból azt szűrjük le, hogy amikor tehetik, egy-egy albumot beszereznek eredetiben. Az internetes letöltés számunkra egy olyan lehetőség, ahol reklám nélkül eljutnak a dalok gúnyhatáron belül és kívül azokhoz, akik nyitottak a hazaszeretet általunk megfogalmazott gondolataira. A fontos ebben az, hogy a terjesztés nem megoldott még csonka országon belül sem, hát még az elszakított területeken.
 
Az új albumra írtál egy ragyogó nótát, amelyben Sopron neve is elhangzik. Mi késztetett arra, hogy megénekeljétek a Rongyos Gárda történetét?
Sopron – mint köztudott – a hűség városa; viszont kevesen tudják, hogy Sopron és az a nyolc falu csak azért szavazhatott Trianon utáni hovatartozásáról, mert a Rongyos Gárda tagjai felelősséget éreztek nemzetük sorsa felett. Civilek, első világháborús veteránok, csendőrök, diákok meghallották az idők szavát, fegyvert fogtak, és még ha csak akkora területen is, mint a Lajta-Bánság. Ezzel a tettükkel örök példát mutattak, a ma emberének, hiszen életre hívták az alulról szerveződő nemzeti ellenállást.
 
Talán éppen ennek is köszönhető, hogy rendhagyó módon egy több fellépős rendezvényen a Kerecsen, Sárdy Barbara, Romantikus Erőszak, Moby Dick társaságában léptek fel Harkán?
Az egységes magyar nemzetben gondolkodó szellemiség 1919-ben - válaszként országunk feldarabolására és megszállására - elindított egy máig tartó láncfolyamatot, amelyben a Kárpátia is csak egy láncszem a hasonló gondolkodású és érzésű emberek, előadók, hagyományőrzők, népművelők sorában.
 
Köszönöm a beszélgetést, kívánok minden jót Neked és a Kárpátiának, találkozunk szeptember 13-án Harkán!

A rendezvényről természetesen a fertőpart.hu is beszámol és fotók is készülnek.

 Forrás : Fertőpart.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.