Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kitiltották a Kárpátiát Délvidékről !

2012.03.05
 
2010. 07. 12
Nem engedték át az úgynevezett szerb határon a Kárpátia zenekart, mely az ottani EMI-táborban lépett volna fel - derül ki a délvidéki Magyar Remény Mozgalom közleményéből.
 

Noha a Magyar Remény Mozgalom (MRM) nem vesz részt az EMI-tábor szervezésében, erkölcsileg támogatunk minden olyan rendezvényt, amely hozzájárulhat a nemzeti önazonosság és önmegbecsülés erősítéséhez, így az említett tábort is. A fenti célt szolgálta volna az ötödik EMI-tábor keretében tervezett Kárpátia-koncert is. Felháborodással vettük tudomásul, hogy a Kárpátia együttest nem engedték át a szerb határon - olvasható a délvidéki párt közleményében.
A Kárpátia a legnépszerűbb magyar zenekarok közé tartozik, amely rengeteg hangversenyt ad anyaországunkban és az összes környező országban, tehát EU-s államokban is. Délvidéken is néhányszor fellépett. Legjobb tudomásunk szerint egyetlen Kárpátia-koncerten sem történt rendbontás - írják.
A Kárpátia együttes kitiltása nemzetközi méretű incidensnek minősíthető, de egyúttal otromba támadásnak is a délvidéki magyar átlagpolgárok ellen, akik közül sokan minden évben kijárnak családjukkal az EMI-táborba. Ugyanakkor emlékeztetünk rá, hogy a közelmúltban a szerb hatóságok betiltották az európai hírű Pokolgép metal együttes szabadkai hangversenyét is, amelyre mellesleg belgrádi szerbek is szép számban váltottak jegyet.
Ezek után felmerül a kérdés: lehet-e egyáltalán magyar rendezvényt szervezni Délvidéken, illetve a szervezők legyenek-e minden alkalommal lelkileg felkészülve arra, hogy a szerb állam az utolsó pillanatban magyarázat nélkül betilthatja a rendezvényüket? Ezek lennének a civilizációs európai normák, amelyekre Szerbia esküszik?

Felszólítjuk az összes többi délvidéki magyar pártot és a Magyar Nemzeti Tanácsot, amennyiben egyáltalán van hozzá bátorságuk, sürgősen foglaljanak állást erről a jelenségről, mert ha ez így halad, maholnap nem szólalhatunk meg magyarul (miközben állandóan azt hallgatjuk, hogy Szerbiában tökéletesen betartják az emberi és etnikai jogokat) - zárul a László Bálint elnök és Setyerov Zorán ügyvezető alelnök által jegyzett közlemény.

 

Parlament , 2010 július 12 .

16:45 Lenhardt Balázs a Jobbik országgyűlési képviselője beszámol az Egyesült Magyar Ifjúság szervezte délvidéki rendezvényről, amelynek meghívottjai a szerb hatóságok rendszeres vegzálásának voltak kitéve. A politikus kitér arra, hogy a hatóságok feltartóztatták a Kárpátia együttest a horgosi átkelőnél, illetve több magyar állampolgárt kitiltottak az Európai Uniós tagságért folyamodó szerbek. Jelzi a szerbeknek el kell dönteniük európai politikát folytatnak, vagy követik az elmúlt évek magyarveréseket sem nélkülöző tematikáját. Az iránt érdeklődik, a magyar diplomácia milyen lépéseket tesz annak érdekében, hogy hasonló esetek ne forduljanak elő. Németh Zsolt külügyi államtitkár kijelenti, a zenekar kitiltása miatt Külügyminisztérium felszólította a szerb hatóságokat tartsák be a törvényeket, jelzve, hogy Szerbia EU-s csatlakozását Magyarország is támogatja.
Lenhardt Balázs kijelenti, Gyurcsány Ferenc korábban elmondta, ha zsidót bántják ő zsidó, ha a cigányt ő cigány, csak egyet felejtett el hozzátenni, ha a magyart bántják akkor ő magyar. Véleménye szerint a magyar külpolitikában is radikális változás szükséges, hogy mindenki megtanulja azt a kifejezést: „Ne bántsd a magyart"

Lenhardt  Balázs   ( JOBBIK )  közleménye :

Az Egyesült Magyar Ifjúság (EMI), amelynek magam is tagja vagyok, 2003-as megalakulása óta sikeresen ápolja nemzeti hagyományainkat, és erősíti az összmagyar összetartozás érzését a Kárpát-medence egész területén, kiemelt szerepeként fogódzót adva a kisebbségi sorban asszimilációs örvénybe kerülő magyar fiatalok részére. Ezt a tevékenységet sajnos sokszor a helyi hatóságok ellenszenve és ellenállása kíséri.
A mostani délvidéki EMI-tábor, hiába ötödik a sorban, és a korábbi években semmilyen törvénytelen cselekmény nem történt, egy héttel ezelőtt az Újvidéki Antifasiszta Akció nevű tömörülés hecckampányba kezdett, amihez csatlakozott a Vajdasági Szociáldemokrata Liga, a Szerb Megújhodási Mozgalom és a nemzeti tábor betiltását kezdték követelni. Már a határon elkezdték a Magyarkanizsára tartó szervezők és résztvevők vegzálását, magyar nemzeti színű pólókat (biztosan bizonytalan volt az eredetűk…), kitűzőket, karszalagokat és kiadványokat koboztak el. A hétvégén erős rendőri jelenlét volt a tábor területén, és a hatóságok részéről különböző ellenőrzések, igazoltatások ahogyan azt az elmúlt években már sajnos megszokhattuk.
Mindennek a teteje azonban vasárnap délután volt a fellépésére tartó KÁRPÁTIA zenekar feltartoztatásával a határnál, majd indoklás nélküli kitiltásával az országból. Ugyanezt elkövették korábban Zagyva Gyula képviselőtársammal, a HVIM elnökével is, szintén indoklás nélkül. Szeretnénk választ kapni arra, hogy a külügyminiszter úr, akinek első hivatalos útja Belgrádba vezetett, ahol mindennel meg volt elégedve és elsődleges magyar nemzeti érdeknek nevezte Szerbia EU-integrációját, amelyet Magyarország minden eszközzel támogatni fog, milyen válaszlépést tervez az ügyben? Tekintettel arra is, hogy Martonyi úr közös szerb-magyar kormányülést helyezett még idén kilátásba, és kijelentette, hogy a magyar kormány támogatja a magyar közösség kulturális és nyelvi identitásának megőrzését.
A Jobbik nagyon szeretné látni, hogy a külpolitikai koncepcióváltás is olyan forradalmi lesz, amit a kormány ígért minden területen, és végre sikerül elszakadni a mellettem magába roskadva ülő Kovács László „Merjünk kicsik lenni!” paradigmájától. Az új miniszterelnök hitvallása pedig ne az érdemtelenül megválasztott és méltatlanul kormányzó régié legyen, akinek az volt a hitvallása, hogy ő zsidó, ha a zsidókat bántják, cigány, ha a cigányokat bántják, szerb, ha a szerbeket, és román, ha a románokat bántják. Egy valamit nem mondott, hogy ő magyar lenne, pedig bőven lett volna rá alkalma a sajnálatosan és megbocsáthatatlanul gyakori délvidéki magyarverések ürügyén. Mi olyan miniszterelnököt szeretnénk, akinek elsősorban az fáj, ha a saját nemzetét éri sérelem, és nem rest azonnal felszólalni ilyen esetekben, hogy ne felejtsék el az elszakított véreink felett az államhatalmat bitorló egykori Kis-Antant országok az ősi igazságunkat: Ne bántsd a magyart!
dr. Lenhardt Balázs,
a Jobbik országgyűlési képviselője

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.